lauantai 12. joulukuuta 2015

Luukku #12. Kanien hampaat?

Kuten varmasti moni tietää, kanien hampaat kasvavat läpi sen elämän. Tämän takia kanien hampaista on myös pidettävä huolta, ne eivät saa olla liian pitkät tai lyhyet. Hampaiden pituuden voit tarkastaa helposti laittamalla kanin selälteen syliisi ja nostamalla varovasti etusormella ja peukalolla kanin huulia ylöspäin, jolloin hampaat tulevat näkyville. Oikeanlainen purenta, ja oikean pituiset hampaat, näyttävät samalta kuin alla olevassa kuvassa. Etuhampaiden pitäisi siis laskeutua alahampaiden päälle.


Kanille täytyy antaa pureskeltavaa, jotta hampaat kuluisivat sopivasti. Pelkästään jo heinä kuluttaa hyvin hampaita. Heinän lisäksi esimerkiksi puun oksat ovat hyviä kuluttamaan hampaita, kun kani järsii sen pintaa.

Liian lyhyiden tai pitkien hampaiden lisäksi kanin hampaita voivat vaivata myös hammaspiikit, nämä yleensä vanhemman puoleisilla kaneilla. Hammaspiikkejä et voi itse nähdä, koska ne ovat poskihampaissa, joita ei näy muualla kuin eläinlääkärissä. Hammaspiikit voivat oireilla esimerkiksi leuan kaljuuntumisena tai ruokahaluttomuutena. Tällöin täytyy mennä eläinlääkärille, missä hammaspiikit otetaan pois. Hammaspiikit voivat aina myös uusiutua.

Hampaiden ollessa kunnossa, myös kani on iloinen! :)

2 kommenttia: