perjantai 4. syyskuuta 2015

#110. Oikeanlainen ruokinta kaneille?

Seuraavien viikkojen aikana teillä on mahdollisuus päästä lukemaan mielipidepostauksia eri aiheista! Olemme päättäneet isomman kaniblogaajaporukan kanssa tehdä sarjan erilaisia kaneihin liittyviä mielipidetekstejä. Tämä postaus oli sarjan toinen, edellinen oli blogissa Jump by Jump ja seuraava postaus julkaistaan blogissa Melkein maalissa!. Laitan linkin jokaiseen tulevaan postaukseen, sitä mukaa kun ne julkaistaan.

Olen aiemminkin kirjoittanut ruokinnasta, alkuvuodesta, mutta tämä postaus kertookin siis enemmän mielipiteeni siitä, miten kaneja ruokitaan ja miten niitä tulisi ruokkia.

Kaikille täytyisi nyt olla aivan selvää se, mikä on kanin pääravintoa, eikö? Se on siis tietenkin heinä. Tämän kaikki tietävätkin, enkä ainakaan ole törmännyt tapauksiin, joissa kania ei olisi ruokittu heinällä. Heinän tulee myös olla hyvälaatuista eikä mitään Osku-heinää. Parasta, ja halvinta, heinää saat luultavasti joltakin tilalta, mutta muista varmistaa, ettei tila ole käyttänyt mitään haitallisia myrkkyjä. Vesi onkin jo niin selvä asia, etten viitsi edes mainita asiasta.

Hieman ehkä sekaannusta aiheuttava asia onkin se, mitä kanille ruokitaan heinän lisäksi. Ainakin aiemmin tiesin monia tapauksia, joissa kania ruokitaan siemensekoituksella. Siemensekoitus ei ole hyvä ruoka kanille, jos siis yhtään viitsit panostaa, osta pellettiä tai muuta vastaavaa. Siemensekoitukset ovat tarkoitettu hamstereille sun muille pienille jyrsijöille. Kaneille ruoassa on aivan liikaa turhia aineita ja rasvaa.
Rabbit Royal ei ole siemensekoitusta, vaikka jotkut ehkä niin luulevatkin. Itseasiassa sekoitan aina itsekin kanieni pellettiin vähän RR:ää. Omat kanini saavat tämän lisäksi hieman Greenwoodsin pellettiä, jota on enää todella vähän, ja Altrominin pellettiä, jonka mausta kanini eivät oikein pidä, en siis sitä tule ostamaan lisää.
Oman kanin pelletti kannattaa valita tarkasti ja tutustua tuoteselostukseen. Kanin kasvattajalta voi myös varmasti kysyä apua, jollei itse meinaa löytää sopivaa.
Kanin ruoan olisi hyvä sisältää kuituja vähintään 18%, proteiinia 12-14%, rasvaa noin 1-2% ja kalsiumia max. 1%. Nämä luvut löysin kanivihkosestani, minne olen laittanut kaikenlaista ylös. Luvut saattavat siis hyvinkin olla jostain blogista bongattuja, toivottavasti tietojen kaivajaa ei haittaa niiden käyttö postauksen yhteydessä!

Kaneille kannattaa kerätä myös vihreää syötävää ulkoota, mutta on myös vähän katsottava, mitä ottaa. Tuntemattomia kasveja ei saa ottaa, pahimmillaan voi kanille tulla myrkytys. Voikukan lehdet ovat esimerkiksi tuttu ja turvallinen vaihtoehto! Maitoa sisältäviä herkkuja ei myöskään suositella kaneille, mutten itse usko, että jos syöttää satunnaisesti kanilleen herkun, joka sisältää jotakin maitotuotetta, kani kuolisi.

Kasveihin siis kannattaa tutustua huolella, sitä painotan nyt. Joillakin kasveilla voi myös olla parantaviakin vaikutuksia. Tai niin ainakin uskotaan, tiedä sitten, onko se totta.

6 kommenttia: